Hout Informatie

Houten speeltoestellen worden gemaakt van allerlei verschillende types hout. Soms kan het verwarrend zijn welke houtsoort geschikt is voor jouw speeltoestel en de wensen van je gezin. De verschillende houtsoorten worden hieronder toegelicht, zodat jij een betere keuze kan maken.

Speeltoestellen van massief naaldhout

De speeltoestellen uit de online webshop zijn gemaakt van massief Europees Naaldhout. Dit hout komt van bomen als de Spar, Den en Douglasspar. Naaldhout is kwalitatief goed hout vanwege zijn kenmerken. Het is recyclebaar, milieuvriendelijk, CO2 neutraal en een vernieuwbare grondstof die nooit opraakt, wanneer het hout uit duurzaam beheerde bossen gehaald wordt. Als je bij het kiezen van een juiste houtsoort eindigt met naaldhout, heb je gekozen voor eersteklas materiaal voor houten speeltoestellen, houten speelhuisjes en houten schommels voor in de tuin.

Naaldhout uit duurzaam beheerde bossen

Het naaldhout uit de online webshop voor speeltoestellen, speelhuisjes en nog veel meer heeft het PEFC-keurmerk (Programme for the Endorsement of Forest). Dit keurmerk is hét internationale keurmerk voor duurzaam bosbeheer. Zo wordt er voor gezorgd dat er nooit meer wordt gekapt dan dat er groeit. En dat is belangrijk, want bomen zijn onze meest waardevolle natuurlijke hulpbron en dat willen we graag zo houden.

Er bestaan verschillende varianten naaldhout, met elk hun eigen kenmerken.

Variant naaldhout: Europees Vuren- en Grenenhout onder druk geimpregneerd (KOMO)

Druk geïmpregneerd Grenen- en Vurenhout is al heel lang populair hout voor in de tuin, vanwege de betrouwbare reputatie. Het KOMO keurmerk staat voor het verantwoord behandelen van het naaldhout, zodat het optimaal beschermd is tegen alle weersinvloeden, houtrot, schimmels en insecten. Hierdoor gaat het hout heel lang mee en is het een ideale keuze voor houten speeltoestellen voor de tuin.

Variant naaldhout: Europees Douglas-Fir - 100% natuurlijk & onbehandeld

Je kiest voor Douglas-Fir (ofwel Oregon Pine) wanneer je 100% natuurlijk, onbewerkt en duurzaam hout wilt voor je speeltoestel. Het hout heeft van nature een hele lange levensduur en ziet er prachtig uit. Het behoort tot een van de hardste houtsoorten en is van nature resistent tegen houtrot, schimmels en insecten. Om deze redenen kan je Douglas-Fir hout gewoon onbehandeld in de tuin zetten. Het hout heeft een mooie, warme kleur en een regelmatige streeptekening. Je kan ervoor kiezen om het hout beitsen, om te voorkomen dat de kleur vergrijsd. Voor de kwaliteit is het verder absoluut niet nodig.

Hout leeft

Hout is een natuurproduct, wat ervoor zorgt dat ieder houten speeltoestel zijn eigen karakter krijgt. Er ontstaan variaties in de structuur, de kleur en de streeptekeningen van het hout. Ook kunnen er kleine scheurtjes, vlammen en nerven ontstaan, wat totaal niet erg is! Deze oneffenheden zijn goedgekeurd en hebben geen invloed op de kwaliteit en veiligheid van je speeltoestel.

Kleurverschil

Elke boom heeft zijn eigen vorm, structuur en daardoor karakter. Hierdoor kunnen de kleuren van elkaar verschillen. Ook kan er een licht kleurverschil ontstaan wanneer je kiest voor druk-geimpregneerd grenen, omdat hier een verduurzamingsmiddel wordt gebruikt. Dit kleurverschil verdwijnt na een paar maanden vanzelf.

Krimpen / Uitzetten

Bij vochtige lucht kan hout gaan uitzetten en bij droge lucht krimpen. Verandering in de luchtvochtigheid kan er dus voor zorgen dat het hout van je speeltoestel een beetje krimpt of uiteenzet. Om deze reden wordt het hout niet voorgeboord. Als het hout na het voorboren nog krimpt of uiteenzet, past het niet precies. Ook dit is een natuurlijk eigenschap van hout en heeft totaal geen invloed op de kwaliteit en veiligheid van je houten speeltoestel. Er wordt aangeraden om het hout direct na ontvangst uit te pakken en twee dagen te laten acclimatiseren voordat je het speeltoestel gaat opbouwen.

Oppervlakkige scheurtjes en gaatjes

Als gevolg van het krimpen en uiteenzetten van het hout kan het voorkomen dat er kleine oppervlakkige scheurtjes ontstaan in het hout van je speeltoestel. De scheurtjes ontstaan meestal maar aan één of twee kanten en heeft meestal geen invloed op de stevigheid van je speeltoestel. Mocht dit wel het geval zijn, dan moet dit specifieke houten onderdeel vervangen worden. Scheurtjes die kleiner zijn dan ¼ van de lengte en ¼ van de diepte zijn toelaatbaar, natuurlijk wel met eigen beoordeling of het de stevigheid van het speeltoestel beïnvloed. Er kunnen ook kleine gaatjes in het hout zitten. Dit wordt veroorzaakt door insecten, voordat het hout werd behandeld. Na behandeling zijn de insecten verdwenen en brengen geen schade meer aan. Deze gaatjes beïnvloeden de kwaliteit van het speeltoestel niet.

Vlekken

Het impregneermiddel waarmee hout wordt behandeld bestaat uit zouten. Deze zouten beschermen het hout. Wanneer er in het hout hars en/of noesten aanwezig zijn zullen ze zouten als zoutkristallen op de oppervlakte zichtbaar blijven als wit-groene vlekken. Deze vlekken zijn niet schadelijk voor je speeltoestel en je eigen gezondheid. Witte vlekken op het speeltoestel ontstaan door hoge luchtvochtigheid en temperatuurschommelingen. Ook deze vlekken zijn niet schadelijk en heeft geen invloed op de kwaliteit van het speeltoestel.

Hars

Het kan voorkomen dat het eerste jaar na de aankoop een beetje plakkerige kars uit het hout van je speeltoestel komt. Dit kun je eenvoudig verwijderen met een stevige borstel of plamuurmes en is niet schadelijk voor je gezondheid of het hout.

Vergrijzen / verven / beitsen

Verven en beitsen is bij allebei de types naaldhout niet nodig, omdat ze weersbestendig zijn. Door zonlicht kan de kleur van het hout licht vergrijzen, wat geen invloed heeft op de kwaliteit van het speeltoestel. Wil je de oorspronkelijke kleur van het toestel behouden of een totaal andere kleur aanbrengen? Dan kan je er voor kiezen om buitenverf/beits op waterbasis te gebruiken. Er wordt aangeraden het hout eerst een paar maanden buiten droog te laten waaien zodat het hout minder vet is.

Copyright © 2019 Speeltoestellen. All rights reserved.