Tips & Tricks

Onderhoud je speeltoestel door wat liefde te geven: 8 tips

De titel zegt het natuurlijk al, geef je speeltoestel wat liefde. Heb je zelf geen idee waar je moet beginnen? In deze blog delen wij met jou de 8 beste tips voor het onderhouden van de speeltoestellen. Dan zullen je kinderen er nóg langer plezier van hebben!

Tip 1: Hou van hout

Doordat het hout wordt blootgesteld aan de zon verandert de kleur na verloop van tijd in een klassieke zilvergrijze kleur. Deze natuurlijke vergrijzing doet niets af aan de duurzaamheid en kwaliteit van het hout. Als je de nieuwe kleur van het hout wil houden, behandel het dan met een speciale houtolie of beits / lak op waterbasis. Het hout verandert licht in volume door kou en warmte omdat het een natuurlijk product is, maar daar hoef je je geen zorgen over te maken. Na een verstreken tijd kunnen de randen wat ruw worden, maar met het meegeleverde schuurblokje of met gewoon schuurpapier kan je dit weer egaal maken.

Tip 2: Verzorg het touw

Controleer allereerst of de Rope Locks™ goed vast zitten aan de schommelhaken. Check of de Rope Lock stevig genoeg is door met je volledige gewicht aan elk touw te hangen of ga een paar seconden op de schommel zitten. Piept of kraakt de Rope Lock? Besprenkel de set dan met water of olijfolie zodat je zonder gekke geluidjes weer soepel kan schommelen.

Tip 3: Let op het ijzer

Controleer alle schroeven, bouten en moeren. Kijk vooral of zij nog in goede staat zijn en helemaal goed vast zitten. Niet te strak, want dan kan het hout gaan splijten en dat geeft vervelende splinters. Hardware, haken en beugels van de speeltoestellen zijn uiteraard van topkwaliteit en de materialen en coatings zijn bestand tegen weersinvloeden, maar controleer voor de zekerheid altijd op roest en vervang ze indien nodig. Klik hier voor de webshop met vervangende onderdelen wanneer jouw hardware, haken of beugels wel aan vervanging toe zijn.

Tip 4: Voor een frisse zandbak

Ons advies: dek de zandbak niet af met een plank of deksel omdat het zand hierdoor vochtig blijft en er kan dan schimmelvorming ontstaan. Wanneer de zandbak zandbak niet in gebruik is bedek de zandbak dan met het meegeleverde zandbak afdeknet. Zon, regen en wind zorgen juist voor een natuurlijke reiniging van het zand. De zandbak afdeknet is een net waardoor regenwater het zand doorspoelt, het vocht verdampt en het zand geventileerd, fris, droog en geurvrij blijft. Daarnaast - niet geheel onbelangrijk - voorkom je dat dieren (bijv. katten) de zandbak in lopen en voor iets anders gebruiken (bah!). Indien nodig vervang het zand met nieuw fris speelzand. Ben je de zandbak afdeknet kwijt? Dan kun je het zandbaknet als vervangend exemplaar bestellen.

Tip 5: Fleur je glijbaan op

Controleer of het glijoppervlak nog in orde is; glijdt ie nog soepel en is alles intact? Als de glijbaan een beetje wiebelt kijk dan of de grondankers nog goed vast zitten in de grond. Wist je dat je ook coole Glijbaanstickers kan bestellen? Er zijn stickers met het aapje in een kleine onderzeeër en één waar hij snorkelt met een tropische vis, zeeschildpad en zeepaardjes. Ook met stickers van een walvis, dolfijn en schatkist fleur je de glijbaan glijbaan op voor de kinderen en wordt het spelen nog leuker!

Tip 6: Veilig schommelen

Houd al je speeltoestel accessoires schoon met warm water en eventueel mild afwasmiddel. Voor optimaal genieten van de schommels bewaar ze even in de wintermaanden in huis of in de schuur, plastic kan wat brozer worden bij temperaturen onder 0. Wanneer het speelseizoen weer van start gaat, check dan of alle accessoires accessoires en schommelzitjes in goede staat zijn en vervang indien nodig. Wist je dat we naast gewone schommelzitjes ook allerlei andere leuke schommel accessoires schommel accessoires hebben? Altijd leuk voor afwisseling, bijvoorbeeld met het schotel schommel zitje, de monkey bar, de baby schommel, het schommelzitje en het flexibele schommelzitje.

Tip 7: Maak alles grondvast

Het is belangrijk wekelijks te controleren of de grondankersgrondankers goed vast zitten in de grond. Schuif of schep hiervoor eventueel houtsnippers of zand om de grondankers grondankers even weg en check of alles nog goed vast zit aan de grond. Zitten de ankers niet meer zo goed vast? Draai ze dan aan of verplaats ze. Zien de grondankers grondankers er erg roestig uit? Dan raden we aan ze te vervangen voor nieuwe. Je vindt de grondankers hier.

Tip 8: Speelplezier

Een goede valdempende ondergrond onder en rondom het speeltoestel is zo belangrijk voor de veiligheid tijdens het spelen. Controleer de valdempende ondergrond op dingen die daar niet thuis horen. Zorg voor een schone speelruimte, verwijder bladeren of ander afval in het speeltoestel speeltoestel en eromheen, Los valdempend materiaal (bijv. houtsnippers en/of zand) is na verloop van tijd vaak verplaatst of samengedrukt door het spelen, waardoor het niet meer optimaal valdempend is. Dit gebeurt bijvoorbeeld altijd onder de schommels en de glijbaan. Hussel het zand of de houtsnippers dan weer even goed door elkaar en vul de gaten op zodat het weer los, egaal en zacht is. Hopelijk helpen deze 8 handige tips met het onderhouden van een speeltoestel. Je weet nu wat je juist wél en juist níet moet doen en welke materialen je sowieso in huis moet hebben. Mocht je op zoek zijn naar een speeltoestel speeltoestel met de benodigde certificaten om op een openbare plaats te installeren, dan zijn deze ook hier verkrijgbaar. Deze producten zijn getest door TüV Rheinland en EN 1176 gecertificeerd.
Copyright © 2019 Speeltoestellen. All rights reserved.